Arvostusta ammattikoululaisille ja hoitajille

May 30, 2023

Valtava yleisö seuraamassa Taitajia

Vuoden 2023 Taitaja-kilpailut käytiin Espoossa 8-11.5. Nämä ammattitaidon suomenmestaruuskisat on järjestetty vuodesta 1988 lähtien. Taitaja-kisoissa ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat nuoret kilpailevat omaan alaansa liittyvistä SM-mitaleista. Kisojen yläikäraja on 22 vuotta ja osa lajeista on ikärajattomia.

Olimme Hoiwa-tiimin kanssa tapahtumassa, koska Hoiwa oli tänä vuonna Taitaja-kisojen pääyhteistyökumppani. Paikan päällä oli inspiroiva ja hyvä fiilis johtuen väenpaljoudesta. Jokaisessa Tapiolan urheilupuiston kolkassa tuntui olevan jotain meneillään; kilpailupisteitä, kojuja ja massoittain opiskelijoita. Todella monta alaa oli edustettuina lajien kirjossa ja paikalla oli porukkaa eri taustoista.

Yhtä arvokas‌

Ammatillista koulutusta vähätellään joskus ilman syytä. Amis on yhtä arvokas kuin lukio ja sitä tulisi kohdella vastaavalla arvokkuudella. Ammattilaisia tulee molemmista ja reittejä on monia opiskeluissa ja työelämässä.

Toisen asteen lisääminen oppivelvollisuuteen ja pandemia-aika olivat suuria muutoksia opiskelijoiden elämässä. Etäopiskelu sotki opiskelua, ja tämä poikkeuksellinen aika pitää huomioida jatko-opiskeluissa ja työelämässä. Nuorten mielenterveydestä on huolehdittava ja heitä on kannustettava riippumatta siitä, millainen polku nuorella on takanaan.

Hoitajan puolella

Hoitoalaan ja sen opiskelijoihin pandemia-ajat vaikuttivat erityisen paljon. Uutiset olivat täynnä hoitajien ylikuormitusta, huonoja työoloja ja riittämätöntä palkkaa. Mielikuva hoitoalasta varmasti kärsi tämän seurauksena. Alalta myös vaihdetaan paljon muihin aloihin.

Samaan aikaan hoito-alaa tarvitaan entistä enemmän, kun Suomen väestö vanhenee. Alalle tarvitaan siis paljon lisää hoitajia. Alan mielikuvan parantaminen on siksi kriittistä ja alalle tarvitaan innostuneita opiskelijoita.

Hoiwa pyrkii osaltaan parantamaan hoitoalan imagoa. Hoiwa tarjoaa hoitajilleen hyvää palkkaa ja suurta tukea työelämässä. Hoiwa pyrkii olemaan hoitajan puolella kriisitilanteissa ja pysyy yhteytenä hoitajan ja asiakkaan välillä.

Työtä on tehtävä

Taitaja-kilpailujen tyyppiset tapahtumat osoittavat amiksen ja nuorten arvostusta. Kisaajat saavat mahdollisuuden näyttää osaamistaan, voittajia palkitaan ja kisat tavoittavat laajan yleisön. Tämä on tärkeää, koska jokainen nuori on tärkeä ja tarvitsee kannustusta, yrittämistä, ja onnistumisen kokemuksia.

Hoitoalan ongelmat ovat vaikeita, mutta eivät ylitsepääsemättömiä, jos tahtoa riittää. Kaikki varmasti haluavat toimivan hoitoalan tänään ja huomenna. Siksi työtä on tehtävä alan imagon parantamiseksi ja hoitoalan opiskelua on tehtävä houkuttelevaksi.

Lue lisää tämän vuoden Taitaja-kisoista osoitteesta:
https://taitaja2023.fi/fi/